Něco málo z hudební dráhy Jaroslava Khaila

JAROSLAV KHAIL (*3.5.1930, +13.12.2006) se stal hudební legendou, která přesahuje rámec východočeského regionu. To, že Jaroslav Khail založil před 30 lety velký swingový orchestr (big band) JK Band Pardubice (s původním názvem J. K. Band Jaroslava Khaila) a řídil jej až do své smrti, ví jistě každý milovník swingu v Pardubicích. Ale již méně se ví o jeho dalších hudebních aktivitách.

Pocházel z Police nad Metují, stejně jako jeho o něco mladší kamarád z dětství Václav Hybš, chodili do stejné základní školy. K hudbě ho vedli rodiče, jeho táta hrál na housle. Postupně zvládl hru na klarinet, saxofon a klávesové nástroje a dlouhou dobu na ně v různých kapelách hrával. Nikdy se nestal hudebním profesionálem, ale vedle rodiny a zaměstnání v semtínské koloristice jí věnoval téměř veškerý volný čas.

Počátky jeho působení v tanečních kapelách lze dohledat v Třebechovicích pod Orebem, kam se rodiče přestěhovali. V roce 1949 maturoval na Obchodní akademii v Hradci Králové a po absolvování roční plánovací školy v Praze nastoupil do VCHZ Semtín. Po řadě nepříjemných konfliktů ("podvratný živel, který kazí mládež protibolševickými skladbami") zakotvil v koloristice. Po roce 1990 podnikal a pracoval u soukromých firem.

V roce 1956 se jako saxofonista stal členem dixielandové kapely ZK Mlýny a Pekárny Pardubice a ještě téhož roku se ujal taktovky. O dva roky později již orchestr hrál v Rotundě a v kavárně U jezírka. Od roku 1959 se mění zřizovatel a tím i název – Taneční orchestr PKO (Parku kultury a oddechu) Pardubice. Mimochodem v této době s ním zpívaly i začínající zpěvačky Marta Kubišová a Helena Vondráčková. Helena Vondráčková s touto kapelou natočila svoje první rozhlasové nahrávky. S již rozšířeném nástrojovém obsazení dosáhl orchestr vynikajícího úspěchu v roce 1964, kdy vyhrál celostátní soutěž big bandů v Ostravě.  Rok nato ale Jaroslav Khail kapelu opustil. Od taktovky si ale odpočinul jen krátce, v roce 1967 převzal vedeni Tanečního orchestru Kulturního domu Dukla v Pardubicích. Nejen z ekonomických důvodů se ale velký orchestr postupně zmenšoval a v roce 1978 z něj zbyla již jen šestičlenná skupina orientovaná na disco styl. Kapela hrála na tanečních zábavách až do roku 1991, kdy zanikla.

Od roku 1990 se již datuje vznik J. K. Bandu Jaroslava Khaila, dnes pod názvem JK Band Pardubice. Na otázku co považuje za svůj největší hudební úspěchy a prohry Jaroslav Khail kdysi odpověděl: „Vítězství na celostátní soutěži big bandů v Ostravě v roce 1964. Za největší úspěch považuji návštěvnost našich swingových koncertů, které za celých 15 let byly vždy vyprodané. Za prohru lze považovat, že jsem nedokázal za sebe vychovat nástupce, nikdo nemá odvahu převzít kapelnickou taktovku“.

S tou poslední větou nelze již dnes souhlasit, protože současný šéf kapely je jeho odchovanec. Nicméně v srdcích milovníků swingu v Pardubicích bude nadále jméno Jaroslav Khail zachováno jako výborného muzikanta, ještě lepšího dirigenta a organizátora, ale zejména jako zakladatele orchestru, který se stále snaží svojí hudbou dělat lidem radost.

  • Co o Jaroslavu Khailovi řekli tyto osobnosti u příležitosti 20 let od založení JK Bandu:

Helena Vondráčková: "Jaroslav Khail byl velmi šarmantní pán, žil muzikou, můj otec hrál v jeho orchestru. Po letech mě pan Khail oslovil a v roce 1993 jsem si několik skladeb s orchestrem zazpívala. Koncert byl vynikající a kvalita muzikantů na vysoké úrovni. Jsem ráda, že nejen v Praze existuje vynikající orchestr. Do dalších let přeji orchestru mnoho hudebních úspěchů."

Laďa Kerndl: "Vzpomínám na úspěšnou spolupráci s orchestrem Jaroslava Khaila od roku 1997. S celou kapelou se mi velmi dobře zpívá, jsou to vynikající hudebníci, skromní. Jarda Khail byl osobnost, těšil jsem se na každé vystoupení. Přeji další úspěšná vystoupení a plno příznivců dobrého swingu."

Josef Sochor: „Jsem asi jediný ze zpěváků, kteří měli tu čest vystupovat s dvacetiletým oslavencem JK Bandem a který zažil i začátky hudební a kapelnické kariéry Jaroslava Khaila. Bylo obdivuhodné, s jakým zápalem a zarputilostí dokázal jít za svým muzikantským snem. Svého cíle určitě dokázal v míře vrchovaté. Vyústěním jeho celoživotní práce bylo založení JK Bandu, jenž za dvacet let svého působení vyrostl v orchestr vynikající úrovně a stále dělá čest svému zakladateli. Do dalších let přeji kapele hodně úspěchů a stále hodně spokojených a nadšených posluchačů.“

Rudolf Diblík, duben 2020

  • Zde je několik zajímavých fotografií z archívu Jaroslava Khaila, které nám poskytla paní Ludmila Khailová. U některých fotografií není uvedeno datum, takže není už bohužel možné určitě, z jakého přesně období snímek pochází: